Terwijl ik het nooit moeilijk vond om van vlees/viseter naar vegetariër te gaan 18 jaar geleden (ik ben van nature geen vleeseter), leek het me vreselijk ingewikkeld om nog iets lekkers op je bord te krijgen als ineens de kaas en de eieren zouden wegvallen. Ik ben zo'n vegetariër die daar enorm aan hangt. De laatste tijd baarde het me wel zorgen hoeveel kaas ik precies at en merkte ik dat er iets moest veranderen. Omdat ik geen fulltime veganist wil worden, besloot ik gewoon wat te experimenteren door zo nu en dan maaltijden veganistisch te maken, oftewel kaasvrij.
De volgende 2 boterhammen vind ik een heerlijk alternatief voor oude kaas/geitenkaas/mozzarella of wat dan ook voor kaas op brood. Ik mis de kaas (of de eieren) helemaal niet. Ik hoop dat jij ze net zo lekker vindt als ik (en uiteraard kun je variëren met de groenten die je als beleg kiest!).
Bovenstaande boterham heb ik belegd met hummus (toevallig is deze versie van de hummus met zongedroogde tomaat), die haal ik bij Le Souk in Groningen (Folkingestraat). Daaroverheen rasp ik wortel. Ondanks dat ik geen fan ben van wortel, lust ik deze gezonde groente op deze manier wel. Ik heb het afgemaakt met 2 plakjes komkommer.
Deze tweede boterham heb ik eerst besmeerd met tofunaise (mayonaise zonder ei). Die is tegenwoordig ook gewoon bij de Jumbo te koop. Daaroverheen heb ik wat blaadjes gemengde sla gelegd en de boterham is afgemaakt met wat plakjes avocado. Natuurlijk kun je voor beide boterhammen ook tomaten, olijven, radijs, lente-ui of dungesneden rode ui gebruiken, dungesneden gestoomde bietjes, geroosterde aubergine, paprika (geroosterd of niet), geroosterde courgette en geroosterde champignons. Andere leuke toevoegingen: pitten of noten, maple siroop en tuinkers of andere kerssoorten. Toen ik eenmaal aan het experimenteren ging, bleken de mogelijkheden eindeloos!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten