Mijn eerste veganistische bakcreatie is een feit! Geen fan van worteltjes maar helemaal gecharmeerd van de 'carrot cake' die vegan bleek bij Whole Foods in New York City 3 weken geleden besloot ik dat het worteltjestaart zou worden. Twee recepten (uit VegNews en van de Whole Foods website) gemixt tot een fantastische taart met wonderbaarlijk genoeg dezelfde smaak als die uit de winkel. Eén minpuntje: de baktijd bleek te kort. Ga je deze taart ook maken, test dan goed of de binnenkant van de taart gaar is. Veel bak- en
eetplezier!
Veganistische worteltjestaart met pompoen en roomkaasglazuur
-voor een taartbodem van 24cm-
Voor de taart:
2 koppen bloem
2 eetlepels bakpoeder
1 theelepel baksoda
3/4de theelepel zout
1 theelepel kaneel
1/4de theelepel cayenne
1/2 kop bruine suiker
1/2 kop rietsuiker
1 kop gekookte (of gestoomde) en geprakte pompoen (ongeveer 1/4 pompoen van 1kg)
3 eetlepels ahornsiroop
1 kop sojamelk
1 eetlepel zonnebloemolie
2 theelepels vanille-extract
1 eetlepel appelazijn
2 eetlepels no-egg (natuurvoedingswinkel, EkoPlaza)
3 eetlepels water
2 1/4de kop geraspte wortel (ongeveer 7-10 wortels, afhankelijk van formaat)
1 kop walnoten, gehakt
Voor het glazuur:
Bakje veganistische roomkaas van Tofutti (natuurvoedingswinkel) - 225 gram
6 eetlepels soja margarine
ongeveer een halve bus poedersuiker (meer of minder naar smaak)
1 druppel vanille-extract
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Beleg een 24cm taartvorm met bakpapier.
3. Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout, kaneel en cayenne. Voeg dan toe: bruine suiker, rietsuiker, pompoen, ahornsiroop, sojamelk, zonnebloemolie, vanille en azijn. Mix goed door elkaar met een garde.
4. Meng in een kopje de twee eetlepels no-egg met 3 eetlepels water. Voeg dit toe aan het beslag. Roer door. Roer dan de wortel en de walnoten door het beslag. Giet het beslag in de taartvorm.
5. Zet de taart zo'n 40-45 minuten onderin of in het midden van de oven. Check of de taart gaar is door er een satéprikker in te steken. Is deze schoon? Dan is de taart waarschijnlijk gaar. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
6. Maak in een kommetje het glazuur door eerst de roomkaas los te roeren en dan de andere ingrediënten er doorheen te kloppen met een garde of met een lepel.
7. Halveer de taart (het is makkelijker om hem eerst in kwarten te snijden) en smeer iets minder dan de helft van het glazuurmengsel tussen de taart. Gebruik de rest van het glazuur om over de bovenkant van de taart uit te smeren.
8. Zet tot gebruik in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten