dinsdag 24 juli 2012

Zelf ijs maken

Vorige week heb ik een ijsmachine cadeau gekregen. Als je zelf thuis 'goed' ijs wilt maken, is zo'n ding essentieel. Eigenlijk heb ik er de ruimte niet voor maar .... ik kon het niet weerstaan te vragen toen mijn vrienden me vroegen of ik nog speciale wensen had voor wat betreft mijn verjaardagscadeau.

Het eerste ijs wat ik heb gemaakt, was een flinke bak kokosijs. Ik moest wennen aan de smaak. Dat komt waarschijnlijk omdat die zo echt is. In ijs uit de winkel komen bijna geen echte ingrediënten voor. Daarom ook is zelfgemaakt ijs vaak veel gezonder.

Bij deze het recept voor een flinke bak kokosijs (precies zoveel als er in de ijsmachine mag):
2 blikken kokosmelk
3/4de kop suiker
2 eetlepels arrowroot poeder
een paar druppels kokosaroma (optioneel en echt niet nodig ;))
een theelepel vanille-essence
wat geraspte kokos

Meng de arrowroot in een kopje gevuld voor 1/4de met kokosmelk. Klop goed door elkaar. Doe de rest van de melk met de suiker in een steelpan en laat de suiker oplossen. Voeg dan de andere kokosmelk toe met het poeder. Roer goed door elkaar en zet het vuur uit. Voeg de druppels aroma en essence toe en laat afkoelen. Pas als het koelkasttemperatuur heeft mag het in je ijsmachine.
Zet de ijsmachine aan en volg de instructies van het apparaat op. Doe het mengsel in de ijsmachine voor ongeveer 40 minuten of hoe lang in jouw handleiding staat. Voeg 5 minuten voor het einde de geraspte kokos toe (ongeveer 2 eetlepels is ruim voldoende). Vries het ijs dan in. Eet smakelijk!!

Vanavond heb ik pindakaas-banaanijs gemaakt. Ik vond de kokos leuk, maar dit ijs is echt goddelijk!! En ook best heel gezond. Omdat ik teveel kokosijs in de diepvries heb, besloot ik hiervan de halve hoeveelheid te maken. Voor ongeveer een kwart liter heb je nodig:

1,5 banaan (rijp)
1 kop kokosmelk
2 flinke eetlepels pindakaas (ik gebruikte met stukjes noot)
druppel vanille-essence
2 flinke eetlepels bruine suiker

Pureer de banaan met de melk. Voeg dan de suiker en de pindakaas toe en verwarm in een steelpan. De suiker moet opgaan in het mengsel. Roer goed door elkaar en zet het vuur uit. Voeg de vanille toe en laat dan afkoelen tot koelkasttemperatuur. Roer af en toe nog even goed door want er gaat een laagje ontstaan en wellicht een paar klonten. Gebruik de ijsmachine volgens de instructies. Dit beetje ijs was bij mij een stuk sneller klaar, in ongeveer een half uur. Zet voor gebruik nog even een half uur (of langer, naar wens) in de diepvries. Eet smakelijk!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten